typische zweedse gerechten

Plankstek
Plankstek is oorspronkelijk een Hongaars gerecht, fatányéros, dat reeds in 1900 op de kaart stond in het beroemde restaurant Gundel in Boedapest, en dat  traditioneel op een plank geserveerd werd.
De Plankstek werd daarna in Zweden geïntroduceerd door een beroemde kok, Peder Bornebusch, die de steak op eikenhout serveerde.
Sedertdien staat in Zweden de plankstek traditioneel op de kaart bij    de meeste, zichzelf respecterende restaurants, met ook als variant   een plankstek met zalm.

Pytt i panna is a culinary dish consisting of chopped meat, potatoes, and onions fried, similar to a hash. The term is Swedish for "small pieces in pan". It is a popular dish i all the Scandinavian countries, In Denmark it is called biksemad, literally meaning "mixed food".
Traditionally consisting of potatoes, onions, and any kind of chopped or minced meat such as sausage, ham or meatballs, diced and then pan fried, it is often served with a fried egg, pickled beetroot slices, sour pickled gherkin slices, capers and sometimes ketchup or brown sauce.The dish was originally made from leftovers of past meals, but now it is also common to prepare pytt i panna from prime ingredients.

Kalops is een traditioneel Zweedse rundvlees stoofpot met groenten en en kruiden. Langzaam gekkokt en geserveerd met gekookte aardappelen en schijfjes ingelegde rode bieten. Het gerecht bestaat ook in een rijkere variant als Skåsk kalops, waarbij ook wortelen worden toegevoegd. De naam van het gerecht komt van het engelses "collops" dat schijfjes vlees betekent.
Het gerecht werd voor het eerste beschreven in Cajsa Wargs kookboek van 1755.
Cajsa Warg (1703-1769) was een Zweedse huishoudster en kookboekschrijfster.
Haar kookboek wordt nog steeds vlijtig in de Zweedse keuken gebruikt.