HET clifton strengths MODEL

Een aantal grote (nationale en multinationale) bedrijven gebruikt vlijtig de Strengthfinder methode waarmee medewerkers worden geholpen zich te concentreren op hun sterke punten. LDpe heeft geïnvesteerd in de koppeling van de 34 thema's van het Clifton Strengths model aan de gedragsvoorkeuren die we meten met de persoonlijkheids vragenlijst en aan de LDT met de simulatiemodule.

De Clifton Strengths test is een beoordelingsmethode, ontwikkeld door Donald Clifton toen hij voorzitter was van Gallup, Inc.
Het bedrijf lanceerde de Strengthfinder test in 2001. Testpersonen krijgen gepaarde uitspraken te zien en selecteren de optie waarmee zij zich het beste identificeren, en ontvangen vervolgens een rapport waarin de vijf sterke punten worden beschreven waarop zij het hoogst scoren, samen met informatie over hoe ze deze sterke punten kunnen toepassen.
Clifton en zijn team ontwikkelden de test met behulp van de historische opiniepeilingsgegevens van Gallup, interviews met leiders en werkteams, en overleg. Ze identificeerden vier primaire krachtdomeinen: uitvoeren, beïnvloeden, opbouwen van relaties en strategisch denken. Binnen deze domeinen identificeerden zij 34 sterke punten.

Gebruik van de 34 Clifton Strengths in de LD-Toolbox

Natuurlijk onderschrijven wij het idee dat je vooral vanuit je sterkte moet werken.
Het is daarom ook belangrijk dat je die sterktes kent, of dat nu 5 sterke punten zijn of meer!
En we kunnen de LD-Toolbox ook goed gebruiken om je sterkste punten te inventariseren.
Maar de LD-Toolbox is méér! Het is een instrument voor je persoonlijke ontwikkeling en groei!

Vandaar dat we niet alleen willen kijken naar je score op het moment dat je het assessment doet, maar dat we ook je scores meebeschouwen die we met de simulatiemodule hebben berekend op basis van de beide simulatie-scenario's.
Zo hebben we bijvoorbeeld voor Nancy King alle scores berekend van de 34 Clifton Strengths, maar ook de scores op basis van simulatie 1 (het Quick-Wins scenario) en simulatie 2.
In de tabel rechts zie je Nancy's scores, gerangschikt van sterk naar minder sterk.

Daaruit voor haar de 5 sterkste scores selecteren is niet zo moeilijk. Zie hieronder links.
Als je het beter wilt kunnen lezen hoef je alleen maar op het beeld te klicken en dan kun je zien dat haar sterkste vijf thema's zijn: Toekomstgericht (Futuristic), Sturingskracht (Command), Overtuiging (Belief), Input (Input) em Leergierigheid (Learner). 

Zoals je ziet, redelijk stabiele waarden bij de 5 sterkste.
Dat is niet zo vreemd want het waren al hoge scores.

Maar des te groter is de groei m.b.v. het simulatieprogramma voor de overige thema's van Clifton Strengths. In de tabel en de grafiek rechts zie je het enorme effect van zowel het Quick-Wins scenario als dat van simulatie 2.
Is het dan niet belangrijk om te werken vanuit je sterkte?
Natuurlijk wel, maar hier hebben we het over de (versnelde) persoonlijke ontwikkeling van Nancy. En we concentreren ons daarbij vooral op werken aan gedragseffectiviteit en kleine aanpassingen van de gedragsvoorkeuren.
Hieronder een voorbeeld va het LDT Clifton Overzichtsrapport.