TALENTEN MOTIVATIE ANALYSE
TMA staat voor Talenten Motivatie Analyse. Deze methode gaat ervan uit dat mensen het best functioneren en het meest betrokken zijn, als ze werk doen dat dicht bij hun drijfveren en talenten ligt. Via de TMA aanpak wordt inzicht verkregen in de talenten en drijfveren van mensen. TMA gelooft in positieve psychologie en aandacht. Daarom worden mensen beschreven in positieve bewoordingen.
Er zijn in Nederland een aantal bedrijven die al jarenlang gebruik maken van de TMA aanpak.
De LD-Toolbox is het enige instrument in de wereld dat jou, met de opzet van een concreet ontwikkel scenario, helpt werken aan de groei van je eigen persoonlijkheid. Het LDT AI-systeem rekent de effecten uit van alle mogelijke wijzigingen van het gedrag en concludeert welke van die mogelijke wijzigingen voor jou het meest effectvol zijn. De LD-Toolbox is door duizenden leiders en professionals over de hele wereld gebruikt en heeft velen geholpen om de eigen carrière te versnellen.
Vanwege de kracht van de LD-Toolbox, waarmee evele leiders en professionals hun versnelde groei hebben weten te realiseren, willen veel bedrijven (waaronder ook TMA-gebruikers) dit unieke instrument gebruiken voor de versnelde carrière-ontwikkeling van hun topkrachten.
Om te zorgen dat beide instrumenten naast elkaar gebruikt kunnen worden heeft LDpe een brug weten te slaan tussen het begrippenkader van TMA en de LDT.
In de tabel rechts zien we daarom niet alleen de TMA-score van een deelnemer op basis van de meting van zijn/haar gedragsvoorkeuren. Maar ook de uitkomsten die te verwachten zijn na het volgen van het scenario van simulatie 1 en simulatie 2.
Hiernaast zie je een overzicht van de top 10 TMA scores van de betreffende deelnemer. Inderdaad kun je zien dat deze persoon, door het gebruik van de simulatie scenario's, verder zal kunnen groeien.
Het feit dat we de sterkste vaardigheden voor de deelnemer in kaart hebben gebracht betekent natuurlijk dat hij/zij zich bewust wordt waar zijn sterktes liggen. Maar hij zal dat al hebben gezien m.b.v. TMA.
Zoals we zien liggen de scores bij de allerbeste vaardigheden al erg hoog en zit de winst van de ontwikkelscenario's hier vooral in de thema's
Probleemanalyse, Organisatiesensitiviteit,Assertiviteit, Ambitie, Zelfontwikkeling en Voortgangscontrole.
Veel spectaculairder is de potentiële groei bij andere competenties.
Zonder zich te hoeven concentreren op de groei van specifieke competenties zal deze groei worden gerealiseerd.
Met de LDT aanpak kun je focussen op de aanpassing van je gedrags-voorkeuren.
Voor de deelnemer in dit voorbeeld houdt het Quick-Wins sceanio in dat hij/zij focust op de aanpassing van 3 gedragsvoorkeuren Overtuigend, Rationeel en Volhardend.
In simulatie 2 (de langere termijn) een focus op 10 gedragsvoorkeuren.