namen van onze drankjes

Onze bieren

De BIC Moose Club heeft een eigen biermerk: BIC Moose Beer.
Onze BIC Moose mascotte, eland Philip, heeft echt bestaan.
Hij prijkt op het etiket van al onze bieren.

In opdracht van ons bedrijf worden verschillende biersoorten gebrouwen: pilsener, blond en Weizen die we zowel op de tap voeren als in flesjes.
En de volgende lokale bieren op fles: Snapphane Dark Wheat, Hansa Alt, 
Moose Philip Dubbel, Moose Philip Tripel,

Ons speciaalbier Hansa Alt hebben we genoemd naar de Hanze-Unie. De band tussen Nederland en Zweden is al bijna 500 jaar oud. Beide landen zijn tegenwoordig uitblinkers op het gebied van innovatie. Het Blauwvinger Innovatie Centrum (BIC) wordt op verschillende wijzen gekenmerkt door de Nederlands-Zweedse samenwerking.
Ook de balken uit ons pand aan de Melkmarkt getuigen van de Hanze-route want een deel daarvan komt van bomen uit Zuid-Noorwegen.

SNAPPHANE
Het Snapphane Dark Wheat bier wordt door ons gevoerd vanwege de relatie met onze  zusterorganisatie, het Snapphane Innovations Center in Osby, een stadje gelegen in de zuidelijkste Zweedse provincie Skåne. 
De naam Snapphane vind je ook terug in een ander drankje, de kopstoot Snapphane Kämpe (oude genever en Snapphane Dark Wheat, dat we opdragen aan de heroïsche vrijheidsstrijders (kämpe = strijder), die in het jaar 1676 bij Loshult, tijdens een lokaal oproer, beslag wisten te leggen op de gehele Zweedse staatskas.

De tweede kopstoot op onze menukaart, de Carolean Comfort (premium jonge genever en Moose Philip Tripel) verwijst naar een ander moment in de Zweedse oorlogs-geschiedenis. De Zweedse koning Karl XI voerde in de 18e eeuw oorlog in Duitsland met zijn moderne leger van Karoliner soldaten. Zijn opvolger Karel XII werd tijdens de strijd gedood. Zijn dood leidde tot de val van Zweden als grootmacht.

Eén van onze cocktails heet Viggen (je spreekt het uit als 'wieken'). Het is de cocktail met jonge genever en Bitter Lemon, die meestal Straaljager wordt genoemd. Inderdaad is de Saab 37 Viggen de naam van een Zweedse straaljager. Je kunt hem vergelijken met de F16. De voorganger van de Viggen was de Draken en de opvolger is de JAS Gripen, die te vergelijken valt met de Joint Strike Fighter.

De cocktail van genever en Ginger Ale heet bij ons Tors Hammar, genoemd naar de Noordse god Tor (=Donar, de dondergod). Hij is de zoon van de oppergod Odin en de godin van de aarde Fjorgyn. Deze god was vanaf zijn geboorte heel sterk en moeilijk op te voeden. Hij werd daarom opgevoed door twee bliksemgeesten, Vingir en Hlora.

Onze cocktail Nils Holgersson (sweet spiced genever en Cassis, eventueel ook met Ginger Ale) is genoemd naar de hoofdpersoon van het kinderboek van Selma Lagerlöf uit 1906: Nils Holgerssons wonderbare reis.  Het boek is bedoeld om kinderen op een speelse manier de aardrijkskunde van Zweden te leren. Nils vliegt op de rug van Akka van Kebnekajse, de leidster van een groep wilde ganzen. Kebnekaise is de hoogste berg van Zweden (2096 m) in het Zweedse Lapland.

Onze alcoholvrije cocktail, gewoonlijk Sneeuwwitje geheten) is door ons genoemd naar Pippi Långstrump. Het verhaal van Astrid Lindgren over een vrijgevochten jong meisje, Pippi (voluit Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemunta Efraïmsdochter) Langkous. Ze woont in villa Kalkelbont samen met haar aapje, meneer Nilsson, en haar paard Witje. Tot groot ongenoegen van de morele voorhoede in het stadje, die vindt dat het gezin de basis van gezond opgroeien vormt en dat een kind niet alleen hoort te zijn, zelfs al wil het kind dat zelf. Pippi is immens rijk, ze betaalt altijd met goudstukken, en haar schat trekt behoorlijk wat criminele elementen aan, die Pippi echter altijd weet af te slaan, want ze is beresterk. Met haar vriendjes Tommy en Annika beleeft ze allerlei avonturen.


De Hanze-Unie is in feite een voorloper van de huidige Europese Unie.
Een succesvolle samenwerking tussen de Hanzesteden rondom de Noord- en Oostzee. Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden speelden daarin een hoofdrol. De route tussen Noord- en Oostzee is er altijd een geweest van samenwerking en van groot belang  voor de ontwikkeling van handel en cultuur.

Het Snapphane verzet tegen de Deense en Zweedse legers
Skåne, de meest zuidelijke provincie van Zweden, was oorspronkelijk, tot 1658 (vrede van Roskilde), een deel van Denemarken.
Het grensgebied in het noordoosten van Skåne was gedurende de hele zeven-tiende eeuw het schouw-toneel van meedogenloze wreedheden, gedurende de gevechten tussen Zweden en Denen.
De nabijheid van Zweedse en Deense legers zaaide angst onder de lokale bevolking. Velen vluchtten naar de diepe bossen. Sommigen namen dienst in het Zweedse of Deense leger. Anderen besloten zich te verzetten en te vechten voor overleving en vrijheid. Dit werd het tijdsgewricht van mythische Snapphane strijders, met hun epische, heroïsche interventies.
Het eigenzinnige verzet en hun aanhoudende strijd voor zelfbestemming heeft ons geïnspireerd om ons Innovatie Centrum naar hen te noemen.

De hedendaagse Zweedse krijgmacht
Zweden heeft een sterke krijgsmacht vanwege het feit dat het land neutraal wenst te blijven. Een belangrijk onderdeel is de technologische sterk ontwikkelde luchtmacht, waar SAAB een belangrijke rol speelt.

Goden in de Noordse mythologie
De belangrijkste goden zijn:
Odin (Wodan) de oppergod
Tor of Thor (Donar), zijn zoon, de vernietiger van het kwaad
Freya (Freja), de godin van de liefde
Njord, de god van de zee
Tyr, de god van oorlog en recht
Baldr (Balder) god van de schoonheid
Ymir (Aurglmir), het oudst ontstane levende wezen

Selma  Lagerlöf (1858-1940) was een Zweeds schrijfster.
In 1909 ontving ze, als eerste vrouw, de Nobelprijs voor Literatuur en in 1914 werd ze lid van de Zweedse Academie, het comité dat de Nobelprijs voordraagt.

De beroemde Zweedse schrijfster Astrid Lingren
(1907-2002)
schreef een overweldigende hoeveelheid boeken over eigenzinning kinderen.
Ook Atrid Lindgren is voor ons, de BIC Moose Club, een prachtig voorbeeld van een creatieve eigenzinnige geest