ONS GEBOUW - MELKMARKT 2-4

Oorspronkelijk waren het twee panden. Pas begin 20e eeuw kreeg het linkerpand een 3e verdieping en werd bovenop beide panden de unieke kapconstructie gebouwd.


De huizen aan Melkmarkt 2-4 zijn van laat-middeleeuwse oorsprong. Later werden ze uitgebreid en verhoogd.

HET HOUT VAN ONZE STEAKPLANKEN IS BIJNA 8 1/2 EEUWEN OUD

De hiernaast getoonde plattegrond van Zwolle, wordt toegeschreven aan Jacob van Deventer en is van begin 16e eeuw.
Maar Zwolle bestond toen al een paar eeuwen. Sterker nog: het huis waarin thans het Blauwvinger Innovatie Centrum (BIC) en  onze prachtige BIC Moose Club zijn gevestigd was er toen al een paar eeuwen. De balken waarmee het pand werd opgetrokken komt van bomen die in 1381 zijn gekapt!
Toen wij begin 2021 ons pand betrokken, en het geschikt  maakten voor het  BIC, besloten wij dat, om het pand te kunnen ontsluiten, een lift  een absolute noodzaak was. Bij de aanleg van onze liftkoker kwamen er balken en vloerplanken vrij.

We besloten om er borrelplankjes van te maken en planken voor de zgn. plankstek, een typisch Zweeds gerecht.

We waren natuurlijk nieuwsgierig geworden naar de ouderdom van het hout. We hebben het daarom laten testen door een gerenommeerde houtdaterings-expert, de heer Paul Borghaerts.
Uit de test bleek dat de eikenhouten balken in het onderste deel van het huis kwamen van in 1381 in Twente-Westfalen gekapte bomen.  De datering kon met grote zekerheid worden vastgesteld omdat de jaarringen goed uitleesbaar zijn.
De vurenhouten balken in het bovendeel van het huis stammen uit 1659. Het bijzondere is dat het hout afkomstig is uit Noorwegen. Tot dusverre zijn er maar 3 panden bekend met zulk hout in de draagconstructie.

Bij de BIC Moose Club kun je van de vloer eten...
De BIC Moose Club, het eigenzinnige Scandinavische Streetfood restaurant in de Zwolse binnenstad, is een onderdeel van het Blauwvinger Innovatie Centrum (BIC), het enige innovatie centrum in de wereld waar de ontwikkeling van menselijke innovatiekracht centraal staat.
Het BIC is gevestigd in een opvallend historisch pand aan de Melkmarkt 2-4. Oorspronkelijk waren het overigens twee huizen, beide met een eeuwenoude geschiedenis.
Het is de bedoeling dat het gehele gebouw gebruikt gaat worden voor de activiteiten van het BIC.
Op de benedenverdieping is de BIC Moose Club gevestigd, maar er wordt ook ruimte gegeven aan Ateljé Blåfinger, waarin een collectie Fine Arts (voornamelijk schilderijen) en Scandinavian Art Design Glass, met name glasobjecten uit de glasblazerijen in Zuid-Zweden, die gezamenlijk bekend staan onder de naam ‘Glasriket’. Voorbeelden zijn de beroemde glasobjecten van Kosta Boda, Orrefors, Målerås, enz. Op de eerste verdieping vind je het kantoor, de workshopruimte, vergaderruimte en flexruimte. En later, nog dit jaar worden op de derde verdieping de ruimtes voor startups ingericht.
De vloerplanken, bijvoorbeeld, worden hergebruikt als borrelplankjes, terwijl een deel van de grove eikenhouten balken wordt gebruikt voor de vervaardiging van maaltijdsplanken voor een populair Zweeds gerecht, dat je daar in alle goede restaurants kunt nuttigen, de traditionele ‘plankstek’.
Bij ons zullen we binnenkort een speciale versie daarvan introduceren, uiteraard met een biefstuk van rendiervlees.
Terecht kunnen we dus stellen dat je in de BIC Moose Club van de vloer kunt eten…

Circulaire economie en hergebruik
Uiteraard onderschrijven wij, als innovator, de principes van de circulaire economie. Eén van de dingen die ons tegen de borst stuit is het dumpen van oude oplossingen. Wij willen zo veel als mogelijk de eerder aangeschafte middelen ook hergebruiken. Dit gebeurt niet alleen met de oude vrijgekomen vloerplanken en balken. Maar ook het interieur van onze voorganger op de beneden-verdieping, de modezaak Steps, hebben wij vlijtig hergebruikt.
Zo zijn de oude pashokjes gebruikt om daar ons prachtige barmeubel van te maken. En, de oude Steps-legkasten zijn omgebouwd tot vitrines die perfect passen in ons mooie interieur.

Historisch besef
Het is niet alleen onze wens om door middel van het hergebruik van balken en planken respect te hebben voor de herkomst van dingen. Eén van de grondslagen van onze aanpak en filosofie is dat heel veel historische ‘tacit know-how’ bepalend is voor het succes bij transformatie en metamorfose. Historisch besef is overigens niet alleen wenselijk bij innovatieprocessen, maar ook uitermate boeiend.
Het Blauwvinger Innovatie Centrum past prima in de strategie van de stad Zwolle om zich te manifesteren als Innovatieve Hanzestad. Maar, wetend dat het Hanzeverbond, de Middeleeuwse samenwerking tussen de landen rond de Oost- en Noordzee, eigenlijk een voorloper was op de hedendaagse EU, past ook de focus van het BIC perfect in de Zwolse strategische agenda.
Het fundament van het BIC is immers de samenwerking tussen Nederland en Zweden op het gebied van Innovatie.
Beide landen zijn daarin koplopers. Nederland vooral op technologisch gebied en Zweden vooral wat betreft de vernieuwing van toepassingen in de samenleving (IKEA, Spotify, Klarna, iZettle, etc.). De in het BIC toegepaste methoden en modellen vinden hun oorsprong in beide culturen.